Oktoberfotografen – John Olav Dahl (2013)
Først trodde jeg kunne bli en utfordring å finne 12 bilder som jeg kunne presentere på klubbsiden vår, men etter noen runder i både nye og eldre arkivgamle mapper, så ble det i stedet vanskelig å velge bare 12.
Det er ikke bare oktoberfotografen John Olav Dahl som har kjent på utfordringen ved å plukke ut en god portefølje med bilder. For oss som kjenner John Olav, så er ikke det så rart. Det er «en bøtte» av gode bilder i samlingen hans. Vi får nøye oss med tolv av de.
Men først: En selvpresentasjon fra fotografen:
Min interresse for fotografering startet så smått mot slutten av 80-tallet. Dengang hadde jeg et lite kompaktkamera, men etter en tid ble det klart at det nok gikk i retning av å kjøpe et systemkamera. Da tanken omsider ble omgjort til handling, hadde jeg kjøpt et Canon EOS600.
Dette var på begynnelsen av 90-tallet, og på denne tiden var dette et ganske avansert kamera. Jeg var også aktivt med på å starte og drive Øyane Fotoklubb i noen år, og vi hadde også et trivelig samarbeid med Reins Foto på Hundvåg. Hverken klubben eller fotobutikken eksisterer lenger.
Etter noen år ble gikk prioriteringene i andre retninger enn fotografering, og hobbyen havnet etter hvert mer eller mindre på den kjente «hylla». På slutten av 2000-tallet bestemte jeg meg for å blåse liv i fotograferingen igjen, det var på tide å sjekke ut den digitale fotoverdenen, og jeg kjøpte meg et Canon EOS450D. Dette ble etter hvert byttet til fordel for et Canon EOS5D Mark II, som jeg bruker ennå.
Det er et imponerende stykke ingeniørkunst, som gir svært detaljrike bilder med et stort dynamisk omfang.
Motivomfanget mitt spenner ganske vidt, med unntak av studiofotografering, som jeg ikke har forsøkt meg på ennå.
Jeg liker å ta med kameraet på turer i skog og mark, eller bare rusle omkring i nærmiljøet. Uansett om det blir noen gode bilder eller ei, så blir det som regel en fin tur i det minste. Det er også spennende med macrofotografering, og det åpner seg en egen liten verden når man dukker litt ned mellom busker og blomster.
I byen finner jeg også mange spennende motiver og detaljer, som man ofte ikke engang legger merke til, med mindre man er litt på «jakt». Livet og motivene i en en by er jo også veldig dynamiske, all den tid menneskene og trafikken er i konstant bevegelse. I det siste har jeg også forsøkt meg på fuglefotografering, noe som krever en smule tålmodighet, litt på samme måte som en hobbyfisker kanskje?
Men uansett tid, sted og motiv, så kommer man ikke utenom lyset, som all fotografering er avhengig av, og dette kan ofte utgjøre forskjellen på et blinkskudd og et ordinært fotografi. Jeg er ganske kritisk til mine egne bilder, men som med så mye annet. så hjelper det med øvelse. Med digital fotografering er det også lettere med prøving og feiling, all den tid man slipper kostnadene med fremkalling og printing av bildene.